Οι εταιρικές σημαίες των Αδελφών Σταθάτου

Από πάνω αριστερά, με φορά ρολογιού: A.D. Stathatos, Constantine Stathatos, Denys A. Stathatos, Othon A. Stathatos

Σύμφωνα με το βιβλίο της Gelina Harlaftis, A History of Greek-Owned Shipping (πίνακας 3.1, Το Ιόνιο δίκτυο, 1870-1900), προ του 1900 η οικογένεια Σταθάτου είχε συμφέροντα σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες που δραστηριοποιούντο στον Δούναβη: Αφοί Σταθάτου, Όθων Σταθάτος και Θεοφιλάτος & Σταθάτος. Φαίνεται λοιπόν πως ο πρωτότοκος αδελφός, ο Όθων, είχε ήδη αρχίσει να διαφοροποιείται, κρατώντας όμως και μερίδιο της οικογενειακής επιχείρησης.

Καθώς προς τα τέλη του 19ου αιώνα οι συνθήκες στο Κάτω Δούναβη γινόντουσαν όλο και πιο δυσμενείς για το σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς των Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, αυτές στράφηκαν αρκετά σύντομα προς την ποντοπόρο ναυτιλία. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι περισσότερες είχαν πια μετακομίσει στο Λονδίνο ή τον Πειραιά. Μεταξύ των εταιριών που επέλεξαν τον Πειραιά ήσαν οι Othon A. Stathatos, Dionyssios A. Stathatos και Constantine A. Stathatos. Δεν αναφέρεται η εταιρεία Αφών Σταθάτου, επιβεβαιώνοντας πως το καθένα από τα τρία αδέλφια είχε πια επιλέξει να δραστηριοποιηθεί για λογαριασμό του.

Ο διαχωρισμός υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι καταχωρίζονται τώρα από τους Σταθάτους τρία διαφορετικά ‘house flags’, οι εταιρικές δηλαδή σημαίες της ιδιοκτήτριας εταιρείας που διακοσμούσαν τα φουγάρα των σκαφών. Η πρώτη από τις τέσσερεις σημαίες που δημοσιεύονται άνω, εγγεγραμμένη στο όνομα του πατέρα τους, Α. Δ. Σταθάτου, ανήκε κατά πάσαν πιθανότητα στην παλαιότερη εταιρεία Αφών Σταθάτου.

No comments:

Post a Comment